28 Ekim 2017 Cumartesi efe

Safra kesesi alınmış olan bir kisi hangi sorunlarla karsilarsilar ?

  Hiç yorum yok

Karaciğerler de üretilen sindirim sıvısını toplayan ve depolayan bir organ olan safra kesesi; safra akışının engellenmesine yol açan hastalıklar (safra taşları nedeniyle sertleşen safra gibi) nedeniyle bazı durumlarda cerrahi müdahale ile alınabilir. Kolesistektomi adı verilen bu operasyon oldukça sık yapılan bir müdahaledir ve safra kesesi ameliyatı sonrası şikayetler düzenli bir beslenme programı ve kontrollerle en aza indirilebilir.
Safra kesesi ameliyatı her ne kadar sık yapılan bir operasyon olsa da cerrahi müdahale olduğu için bazı şikayetler yaşanabilir. Aşağıda safra kesesi ameliyatı sonrası en sık görülen sorunlar ve şikayetler hakkında bazı bilgileri bulabilirsiniz.

 Safra Sızıntısı: Safra kesesi alındıktan sonra safra sızıntısı, çevre organlara dağılması yaşanabilir. Bu sızma operasyon sırasında yaşanan bir yaralanma nedeniyle oluşabilir. Ayrıca safra kesesi yatağı ve sistik kanallardan sızma görülebilir. Tedavisi için drenaj tüpü kullanılabilir.
Pankreatit: Genellikle Safra taşları ve aşırı alkol tüketimi nedeniyle oluşan pankreatit (pankreasın iltihaplanması) safra kesesi alındıktan sonra da görülebilmektedir. Sindirim sistemi sıvıları ve kandaki şeker miktarını kontrol altında tutan hormonların üretilmesinden sorumlu pankreasta yaşanan sorunlar hazımsızlık ve kan şekerinin yükselmesi şeklinde görülebilir.
Kronik İshal: Safra kesesi ameliyatı sonrası yaşanan problemlerin başında ishal gelmektedir. Kronik ishal bir kaç yıl boyunca devam edebilir. Bunun nedeni üretilen safranın safra ve safra asitlerinin kalın bağırsağa girmesi ve bağırsakta müshil etkisi yaratmasıdır. Bu dönemde ishalin tedavisi için safra asitlerinin emilimini azaltacak antidiyareik ilaçlar verilebilir.
İshal : İshali azaltmak için leblebi , kola içilmeli ve yenilmeli; tetikleyici kahve, süt ürünleri, yağlı gıdalar, şekerlemeler tüketilmemeli.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder